Nëse dëshironi të përditësoni sistemin Kali Linux, e gjitha ajo qe ju duhet të bëni është që të përdorni komandën e mëposhtme:

apt update && apt upgrade -y

Nuk është një komande e vetme, të jem i sinqertë. Është një kombinim i dy komandave: apt update dhe apt upgrade.

Do tju shpjegojme komandat për ju në mënyrë që ju të keni një kuptim më të mirë të asaj që po bëni.

Normalisht, ju duhet të jeni përdorues sudo për të derguar këto komanda, por në Kali Linux, ju jeni gjithmonë root. Në rast se po pyesin se si është fjalëkalimi  është toor.

Shpjegimi i pëditësimit të Kali Linux

Kali Linux është i bazuar në Debian, ashtu si Ubuntu. Pra, Ubuntu dhe Kali Linux përdorin sistemin e menaxhimit të pakos Debian.

Komanda apt përdoret për të instaluar, hequr, përditësuar paketa, gjegjësisht software në sistemin tuaj. Kjo është arsyeja pse quhet një menaxher i paketave.

Tani ju shihni dy komanda : update dhe upgrade. Kjo mund t’ju ngatërrojë. Nëse ka një komandë të përditësimit që duhet të azhornojë sistemin atëherë pse është përdorur komanda e përditësimit.

apt update

Kjo komandë rifreskon listën e repositoreve në sistemin tuaj. Në thelb me këtë, sistemi juaj kontrollon nëse ka një paketë të re në dispozicion nga serverat e Kali Linux ose ka një version të ri të një pakete në dispozicion.

Komanda apt update nuk instalon paketën e re ose përditëson paketën ekzistuese. Ajo thjesht merr informacionin rreth pakove.

apt upgrade

Kjo është komanda që në fakt ‘përditëson sistemin tuaj’. Kur të ekzekutoni apt update, sistemi juaj do të dijë se cilat paketa kanë një përditësim të disponueshëm. Kur të ekzekutosh komandën e apt upgrade, sistemi yt do të fillojë të shkarkojë përditësimet në ato paketa dhe kështu të përmirësojë versionin e tyre.

Tani e dini dallimin në mes të përditësimit të apt dhe apt upgrade.

apt update && apt upgrade -y

Me && kombinova dy komanda në një. Në këtë mënyrë, komanda e dytë (apt upgrade -y) shkon automatikisht pasi komanda e parë përfundon me sukses.

Ju mund të pyesni veten, përse e kam përdorur ? në komandën apt upgrade?
Është për shkak se shkurton kohen.

Kur ju derguat komandën apt upgrade, ajo do të kërkojë konfirmimin tuaj para se të instaloni këto përmirësime. Ajo pret për përgjigjen tuaj. Ju do të duhet të shkruani po, y ose thjesht shtypni enter në këtë kohë.

Nëse ju jepni -y kur ju dërguat komandën apt upgrade, ajo automatikisht merr y si opsion kështu që ju nuk keni nevojë të futni manualisht y dhe sistemi juaj nuk pret për konfirmimin tuaj dhe ju kurseni kohë.

Shpresoj që ky tutorial i shpejtë jo vetëm që ju ndihmoi të dini se si ta përditësoni Kali Linux-in, por gjithashtu keni mësuar disa gjëra rreth tij.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu