A ju ngjallin kureshtjen viruset, sulmet, DDos, apo buffer overflow. Nëse është kështu atëherë ju mund ta merrni në konsideratë profesionin si nje haker ligjor ose një haker etik (haker i bardhë).

Çfarë ju duhet të bëni për të filluar në rrugën për t’u bërë një haker etik?

Varet se ku jeni në fushën e IT. Nëse nuk e keni filluar ende karrierën tuaj të IT-së, atëherë beni mirë t’i futeni studimeve.

Filloni me bazat:

Fitoni Certifikimin A + dhe merrni një pozicion mbështetës të teknologjisë.Pas disa eksperiencave dhe certifikimit shtesë (Network + ose CCNA), shkoni deri në një mbështetje të rrjetit ose rol admin, dhe pastaj të inxhinierit të rrjetit pas disa vitesh. Tjetra, vendosni disa kohë në fitimin e certifikatave të sigurisë (Security +, CISSP ose TICSA) dhe gjeni një pozicion të sigurisë së informacionit. Ndërsa jeni atje, përpiquni të përqendroheni në pentester – dhe merrni disa eksperienca me mjetet e marketingut. Pastaj punoni në certifikatën e hakerit etik (CEH) të ofruar nga Këshilli Ndërkombëtar i Konsulentëve të Tregtisë Elektronike.
Për një haker, njohuria e rrjeteve është jetike; por sigurohuni që të fitoni përvojë edhe në fushat përkatëse. Zbuloni dhe luani me komandat e Unix / Linux. Sigurohuni gjithashtu që të mësoni disa gjuhë programimi – ndoshta C, LISP Python, Perl, apo Java. Dhe kaloni ca kohë me bazat e të dhënave si SQL.

Hakimi nuk është e gjitha punë teknike.

Gjithashtu kërkon të ashtuquajturat aftësi të buta (soft skills ), ashtu si çdo punë tjetër IT. Do të keni nevojë për një etikë të fortë pune, për zgjidhjen e problemeve shumë të mira dhe aftësitë e komunikimit, dhe për aftësinë për të qënë të motivuar dhe të përkushtuar.

Është e rëndësishme që kurrë të mos përfshiheni në pjesën e “black hat” – domethënë, duke ndërhyrë ose duke sulmuar rrjetin e askujt pa lejen e plotë. Angazhimi në aktivitete të paligjshme, edhe nëse nuk çon në një dënim, ka gjasa të vrasë karrierën tuaj të hakimit etik.

Siç është përmendur më parë, duke u bërë një Hacker Etik i çertifikuar (CEH) përfshin fitimin e kredencialit të duhur nga Këshilli i KE-së pas disa viteve të përvojës së lidhur me sigurinë. Çertifikimi do t’ju ndihmojë të kuptoni sigurinë nga mentaliteti i një hakeri. Ju do të mësoni llojet e zakonshme të shfrytëzimeve, dobësive dhe kundërveprimeve.

Ju urojmë suksese!

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu