Nëse ka një organizatë që kurrë nuk duhet të shqetësohet për transmetimin e videos në HD, është NASA. Rrjeti hije i organizatës hapësinore mund të transferojë 91 gigabit për sekondë, ose 91,000 megabitë për sekondë.

Për krahasim, shpejtësia mesatare e lidhjes në Bote është 6.6 megabitë për sekondë – ose më shumë dhe 13.000 herë më e ngadaltë se NASA.

Çfarë është një rrjet hije? Është sikur interneti, por lidhet vetëm me disa institucione kërkimi dhe organizata anembanë botës. Ai ndan fotografi me përmasa të mëdha të të dhënave nga eksperimentet shkencore.

Me fjalë të tjera, është si në internet origjinale kur ishte ARPANet. Rrjeti hije i NASA-s, nga ana tjetër, quhet Rrjeti i Shkencave të Energjisë, ose ESnet.

Realiteti

Ky pretendim nuk është krejtësisht i rremë. Realiteti prapa këtij pretendimi është se NASA kishte bërë një test ku arriti në 91 Gbps. Testi u krye mes superkompjuterit SC13 dhe Serverëve të NASA-s në Goddard. Por është e rëndësishme të theksohet se ky test përfshin vetëm këto 2 Makina, kështu që është në të vërtetë vetëm LAN (Local Area Network). Interneti ne përdorim është bërë i mundur përmes WAN dhe MAN (Wide dhe Metropolitan Area Network). LAN përfshin vetëm disa pajisje në zonën lokale, ndërsa MAN dhe WAN janë rrjete të rajoneve të mëdha.

Për shembull, Nëse lidhni laptopin me një kompjuter tjetër me një tel 1 Mbps, të dy do të keni një lidhje 100 Mbps. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ke një lidhje interneti prej 100 Mbps.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu