Te Dhenat per stalkerware

Mbi 58,000 përdorues të Android kishin “stalkerware” të instaluar në telefonat e tyre vitin e kaluar, hulumtuesit nga Kaspersky Lab kanë zbuluar sot.

Nga këto, më shumë se 35,000 nuk kishin asnjë ide se stalkerware ishte i pranishëm në pajisjet e tyre Android derisa ata të instalonin antivirusin celular Kasperksy, i cili e shënonte infeksionin.

Të gjeturat e Kaspersky vijnë për të konfirmuar një prirje në rritje në industrinë e sigurisë së informacionit, ku kërkuesit e sigurisë po shohin një rritje në përdorimin e produkteve të ngjashme me stalkerware, si nga përdoruesit normalë ashtu edhe nga kompanitë.

Stalkerware, i njohur gjithashtu si spouseware ose “spyware ligjor”, është një term i përdorur për të përshkruar një klasë të veçantë spyware. Këto janë aplikacione të shitura nga kompanitë e regjistruara ligjërisht nën pretendime të ndryshme, të tilla si monitorimi i fëmijëve ose zgjidhjet e per monitorimin e punonjësve.

Disa nga këto aplikacione përdoren për qëllime të ligjshme, por në shumicën dërrmuese të kohës ata nuk janë. Aplikacionet e ligjshme janë ata që shfaqin rregullat e dukshëm për përdoruesit, duke i lënë ata të dinë se jane duke u monitoruar.

Aplikacionet e këqija, dhe ato të zbuluara nga kompanitë antivirus dhe normalisht të ndaluara nga dyqanet zyrtare të aplikacioneve, janë ato që fshihen.

Duke pasur stalkerware në telefonin tuaj është një shenjë se një mik i ngushtë, i/e dashura, një anëtar i familjes ose një punëdhënës po përpiqet të mbajë një sy tek ju pa dijeninë tuaj.

Instalimi i këtyre llojeve të aplikacioneve në telefonin e dikujt zakonisht kërkon aksesin fizik të hakereve.

Në disa raste, personi e njeh dhe pajtohet të ketë instaluar aplikacione stalkerware në pajisjet e tyre, për arsye kontraktuale, por në shumicën dërrmuese të rasteve, ky proces i instalimit zhvillohet pa njohuri të personit dhe këto produkte “spyware ligjore” nga sulmuesit për të kërcënuar viktimat e tyre.

Ndërsa raporti Kaspersky ka detajuar vetëm infeksionet stalkerware në pajisjet Android, shumica e produkteve komerciale stalkerware sot gjithashtu ofrojnë monitorimin e klientëve për iOs, Windows, MacOS, dhe madje edhe Linux.

Rastet e abuzimit të shfrenuar kanë dalë në dritë gjatë viteve të fundit, kur kompanitë e stalkerware janë sulmuar ose kanë lënë serverat të ekspozuar në internet, duke rrjedhur të dhënat e konsumatorëve.

Deri më tani janë regjistruar 12 rrjedhje të tilla, siç është dokumentuar nga Motherboard në serinë e saj:
Retina-X (twice), FlexiSpyMobistealthSpy Master ProSpyHumanSpyfoneTheTruthSpyFamily OrbitmSpyCopy9, dhe Xnore.

Këto rrjedhje zbulojnë raste të burrave apo grave abuzive që spiunojnë partnerët e tanishëm ose të mëparshëm, pronaret fshehurazi mbajnë një sy në bisedat private të punonjësve, prindërit spiunojnë zakonet dhe fotot e shfletimit të internetit të fëmijëve etj..

STALKERWARE PO MERR NJE TRAJTIM TË VEÇANTË NGA KASPERSKY
Në një deklaratë për shtyp, pas publikimit të raportit të saj mbi peizazhin komercial të stalkerware, Kaspersky tha se antivirusi i saj Android tani do të merret me stalkerware në një mënyrë të re dhe më transparente.

“Nuk ka nevojë të provojmë efektet negative që sjell spyware komerciale, pasi koncepti i tij fillestar është tërësisht joetik”, tha Kaspersky. “Megjithë të gjitha gjetjet e listuara më sipër, shumica e shitësve të sigurisë kibernetike ende nuk zbulojnë spyware komerciale si një kërcënim për shkak të pozicionimit të paqartë ligjor në mbikëqyrjen tregtare”.

Kompania planifikon të shfaqë një alarm të veçantë sa herë që produkti i tij gjen një aplikacion të njohur stalkerware të instaluar në pajisjen e një përdoruesi, kështu që përdoruesi do të jetë plotësisht i vetëdijshëm për aftësitë e plotë të aplikacionit stalkerware.

Roli i këtij alarmi të ri, thotë Kaspersky, është ngritja e vetëdijes në lidhje me rrezikun që përdoruesi mund të ketë.

stalkerware privacy alert
Stalkerware Privacy Alert

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu