Gabimet e punonjësve dhe gabimet e sistemit janë një kërcënim më i madh për sigurinë e të dhënave sesa hakerët apo personat e brendshëm

Gabimet e punonjësve u renditën si rreziku më i lartë në Studimin e Trendeve Globale të Enciklopedisë 2019, megjithëse pajisjet në pronësi të punonjësve në rrjetet e kompanive meritojnë më shumë vëzhgim të sigurisë.

Kur është fjala për vlerësimin e rreziqeve të sigurisë, ekspozimi i të dhënave të ndjeshme ka gjasa të rezultojë nga gabimi njerëzor kur merret me të dhënat dhe keqfunksionimet e sistemeve dhe proceseve të dizajnuara për të mbrojtur të dhënat, sipas Global Encryption Trends Study 2019, botuar të enjten nga nCipher Security Instituti Ponemon. Më shumë se gjysma (54%) e të anketuarve thanë se gabimet e punonjësve ishin rreziku më i madh, ndërsa 30% citonin mosfunksionim të sistemit apo procesit në pyetjen e anketës, për të cilën lejohej më shumë se një zgjedhje.

Këto shqetësime i tejkalojnë ato të sulmeve në shënjestër të hakerëve dhe personave të dëmtuar, me 30% të të anketuarve që citojnë hakerat, 22% duke cituar punëtorë të përkohshëm ose kontratë dhe 21% duke cituar të brendshmit me qëllim të keq, permend raporti. Ofruesit e shërbimeve të palëve të treta u përmendën nga 19% e të anketuarve. Shqetësimet e ndërhyrjes së qeverisë, si të ligjshme dhe përgjimit, nuk ishin shqetësime prioritare, të përmendura respektivisht vetëm 11% dhe 12%.

Motivimi për encryptimin e të dhënave është i ndarë në mënyrë të barabartë midis mbrojtjes së pronës intelektuale të organizatës dhe mbrojtjes së informacionit personal të ndjeshëm të konsumatorëve, me 54% të të anketuarve duke cituar këta faktorë si drejtuesit kryesorë për vendosjen e enkriptimit. Mbrojtja kundër kërcënimeve specifike të identifikuara ndjekur nga afër me 51%, ndërsa 46% përmendën pajtueshmërinë “me privatësinë e jashtme ose rregulloret dhe kërkesat e sigurisë së të dhënave”.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu