Çështjet e sigurisë kibernetike po bëhen një luftë e përditshme për bizneset. Trendet tregojnë një rritje të madhe të të dhënave të hackuara dhe të thyera nga burimet që janë gjithnjë e më të zakonshme në vendin e punës, si pajisjet mobile dhe IoT.

Përveç kësaj, hulumtimet e fundit sugjerojnë se shumica e kompanive kanë të dhëna të pambrojtura dhe praktika të dobëta të sigurisë kibernetike, duke i bërë ata të pambrojtur ndaj humbjes së të dhënave.

Shkeljet e të dhënave me numra

  1. Në vitin 2016, 3 miliardë llogaritë e Yahoo u hackuan në një nga shkeljet më të mëdha të të gjitha kohërave.

2. Në vitin 2016, Uber raportoi se hakerët vodhën informacionin e mbi 57 milionë shoferëve.

3. Në 2017, 412 milionë llogari përdorues u vodhën nga faqet e FriendFinder.

4. Në vitin 2017, 147.9 milionë konsumatorë u prekën nga shkelja Equifax.

5. Sipas statistikave të vitit 2017, ka mbi 130 shkelje, në SHBA në vit, dhe ky numër po rritet me 27 përqind në vit.

6. 31% e organizatave kanë përjetuar sulme kibernetike në infrastrukturën operative të teknologjisë.

7. 100,000 grupe në të paktën 150 vende dhe më shumë se 400,000 makina u infektuan nga virusi Wannacry në vitin 2017, me një kosto totale prej rreth 4 miliardë dollarësh.

8. Në 2017, 5.4 miliardë sulme nga virusi WannaCry u bllokuan.

9. Ka rreth 24,000 aplikacione të dëmshme ne celular të bllokuara çdo ditë.

10. Në vitin 2017, numri mesatar i krimeve sipas vendit ishte 24,089. Kombi me më shumë shkelje në vit ishte India me mbi 33k fotografi; SHBA kishte 28.5k.

11. Sulmet që përfshijnë kriptot u rritën me 8.500 për qind në vitin 2017.

12. Në vitin 2018, Under Armor raportoi se “My Fitness Pal” e saj u hackua, duke prekur 150 milionë përdorues.

13. Ndërmjet 1 janarit 2005 dhe 18 prillit 2018 ka pasur 8,854 hackime të regjistruara.

 

Shpenzimet e sigurisë kibernetike

 

14. Në 2017, kostot e krimit në internet u përshpejtuan me organizatat që shpenzonin rreth 23 për qind më shumë se 2016 – mesatarisht rreth 11.7 milionë dollarë.

15. Kostoja mesatare e një sulmi malware në një kompani është 2.4 milion dollarë.

16. Kostoja mesatare e kohës për një sulm malware është 50 ditë.

17. Nga viti 2016 deri në vitin 2017 ka pasur një rritje prej 22.7 përqind në kostot e sigurisë në kibernetikë.

18. Kostoja mesatare globale e krimit kibernetik u rrit me mbi 27 për qind në vitin 2017.

19. Komponenti më i shtrenjtë i një sulmi kibernetik është humbja e informacionit, që përfaqëson 43 përqind të kostove.

20. Kostot e dëmtimit të Ransomware tejkalojnë 5 miliard dollarë në 2017, 15 herë më shumë se kostoja në 2015.

21. Shkelja Equifax i kushtoi kompanisë rreth 4 miliardë dollarë gjithsej.

22. Kostoja mesatare për të dhënat e humbura ose të vjedhura për individ është $ 141 – por kjo kosto ndryshon për çdo vend. Shkeljet janë më të shtrenjtë në Shtetet e Bashkuara (225 $) dhe Kanada (190 $).

23. Në kompanitë me regjistrime të komprometuara mbi 50k, kostoja mesatare e shkeljes së të dhënave është 6.3 milionë dollarë.

24. Duke përfshirë qarkullimin e konsumatorëve, rritjen e aktiviteteve të blerjes së konsumatorëve, humbjet e reputacionit dhe vullnetin e mirë të zvogëluar, kostoja e biznesit të humbur globalisht ishte më e larta për kompanitë amerikane në 4.13 milionë dollarë për kompani.

25. Dëmet lidhur me krimin kibernetik parashikohen të arrijnë në 6 trilionë dollarë në vit deri në vitin 2021.

 

Faktet dhe figurat e sigurisë kibernetike

 

26. Zbulimet e Ransomware kanë qenë më dominues në vendet me numër më të madh të popullsive të lidhur me internetin. Shtetet e Bashkuara renditen më të lartë me 18.2 përqind të të gjitha sulmeve ransomware.

27. Virus Trojan Ramnit ndikoi kryesisht në sektorin financiar në vitin 2017, duke llogaritur 53 për qind të sulmeve.

28. Shumica e domaineve jane të dëmshme, rreth 60 për qind, lidhen me fushatat e spam.

29. 74% e kompanive kanë mbi 1000 fotografi të ndjeshme.

30. Malwaret dhe sulmet kibernetike janë dy llojet më të kushtueshme të sulmit – kompanitë shpenzuan mesatarisht 2.4 milionë dollarë në mbrojtje.

31. Industria e shërbimeve financiare merr koston më të lartë nga krimi kibernetik me një mesatare prej $ 18.3m për kompaninë e anketuar.

32. Formatet e Microsoft Office si Word, PowerPoint dhe Excel përbëjnë grupin më të përhapur të hackime të dëmshme me 38% të totalit.

33. Rreth 20 për qind e domaineve spam janë shumë të reja dhe përdoren rreth 1 javë pasi janë regjistruar.

34. Mbi 20 për qind të sulmeve kibernetike në 2017 erdhën nga Kina, 11 për qind nga SHBA dhe 6 për qind nga Federata Ruse.

35. Kategoritë e aplikacioneve me shumicën e çështjeve të sigurisë kibernetike janë aplikacionet e jetesës, të cilat përbëjnë 27 për qind të aplikacioneve keqdashëse. Muzika dhe aplikacionet audio përbëjnë 20 për qind.

36. Informacioni që aplikacionet më shpesh rrjedhin janë numrat e telefonit (63 përqind) dhe vendndodhjen e pajisjes (37 përqind).

37. Në vitin 2017, phishing me email ishin më të përdorur gjerësisht, përdoreshin nga 71% e atyre grupeve që organizuan sulme kibernetike.

38. Në 2017, variantet e përgjithshme malware u rritën me 88 për qind.

39. Ndër 10 zbulimet më të mira të malware ishin Heur.AdvML.C 23,335,068 27.5 2 Heur.AdvML.B 10,408,782 12,3 3 dhe JS.Downloader 2,645,965 3.1

40. Deri në vitin 2020, numri i fjalëkalimeve të përdorura nga njerëzit dhe makinat në mbarë botën do të rritet në 300 miliardë.

 

Rreziqet e cybersecurity

 

41. 21% e të gjitha dosjeve nuk janë të mbrojtura në asnjë mënyrë.

42. 41 për qind e kompanive kanë mbi 1,000 fotografi të ndjeshme duke përfshirë numrat e kartës së kreditit dhe të dhënat shëndetësore të mbetura të pambrojtura.

43. 70% e organizatave thonë se besojnë se rreziku i sigurisë së tyre është rritur ndjeshëm në vitin 2017.

44. 69% e organizatave nuk besojnë se kërcënimet që po shohin mund të bllokohen nga programi i tyre anti-virus.

45. Pothuajse gjysma e rrezikut të sigurisë që organizatat ndeshen buron nga shitësit dhe produktet e shumta të sigurisë.

46. 7 nga 10 organizata thonë se rreziku i sigurisë së tyre është rritur ndjeshëm në vitin 2017.

47. 65% e kompanive kanë mbi 500 përdorues të cilët asnjëherë nuk janë nxitur për të ndryshuar fjalëkalimet e tyre.

48. Sulmet Ransomware po rriten më shumë se 350% në vit.

49. Sulmet e IOt u rritën me 600% në vitin 2017.

50. Industria me numrin më të madh të sulmeve nga ransomware është industria e kujdesit shëndetësor. Sulmet do të katërfishohen deri në vitin 2020.

51. 61% e viktimave të shkeljeve në vitin 2017 ishin biznese me më pak se 1,000 punonjës.

52. Shpenzimet e dëmeve nga Ransomware do të rriten në 11.5 miliardë dollarë në 2019 dhe një biznes do të bjerë viktimë e një sulmi ransomware çdo 14 sekonda në atë kohë.

53. Variantet e malware të lëvizshme u rritën me 54% në vitin 2017.

54. Sot, 1 në 13 kërkesa web çojnë në malware (Deri në 3% nga viti 2016).

55. 2017 përfaqësonte një rritje prej 80 për qind në malware të reja në kompjuterët Mac.

56. Në 2017 pati një rritje të përgjithshme prej 13 për qind në dobësitë e sistemit të raportuara.

57. 2017 solli një rritje prej 29% në dobësitë e lidhura me sistemin e kontrollit industrial.

58. Deri në vitin 2020, ne presim që analistët e IT-së që mbulojnë sigurinë kibernetike do të parashikojnë parashikimet pesë vjeçare të shpenzimeve (në 2025) në më shumë se 1 trilion dollarë.

59. Shtetet e Bashkuara dhe Lindja e Mesme shpenzojnë më shumë në përgjigjen e shkeljes pas të dhënave. Shpenzimet në SHBA ishin 1.56 milionë dollarë dhe 1.43 milion dollarë në Lindjen e Mesme.

60. Sigurohuni që keni bërë gjithçka për të shmangur që kompania juaj të bëhet viktimë e një sulmi.

 

 

 

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu