Implementimi dhe siguria janë shqetësimet më të mëdha në mesin e profesionistëve të përfshirë në Internet of Things, sipas një sondazhi nga organizatorët e Botës IoT 2019.

Internet of Things (IoT) ka potencial për të ndihmuar shumë organizata duke zvogëluar kostot operative dhe duke përmirësuar sigurinë në vendin e punës. Por teknologjia përballet me disa pengesa pasi përpiqet të fitojë një terren më të madh në botën e biznesit, sipas rezultateve të studimit të publikuara të mërkurën nga IoT World.

Janë më shumë se 100 liderë të IoT të intervistuar për anketën, 34% theksuan aftësinë për të zbatuar teknologjinë si sfidën më të lartë me të cilën përballen, ndërsa  25% e renditi sigurinë si pengesa më e vështirë. Ndonëse përmenden veçmas, të dyja fushat janë parë si të ndërthurura. Çdo biznes që dëshiron të zbatojë teknologjinë e re IoT duhet të hetojë rreziqet e mundshme të sigurisë ndërsa në të njëjtën kohë të kuptojë se si ta vendosë atë dhe të vlerësojë aftësinë e stafit të tyre për të mbështetur teknologjinë.

Ndër sfidat e tjera të IoT-së që kishte në mendjet e të anketuarve, kostoja fillestare e blerjes u citua me 17%, shkallëzimi me 10%, blerja e bizneseve me 8% dhe shpenzimet e mirëmbajtjes me 3%. Shpenzimet e mirëmbajtjes janë të shënuara në listë, pasi shumë prej profesionistëve të IoT presin ose tashmë po shohin një kthim më të madh të investimeve për shkak të përmirësimit të efikasitetit të ofruar nga teknologjia IoT.

Një pjesë e plotë prej 66% shtoi se drejtuesit e C-Suite mbështesin planet e tyre të instalimit të robotit, megjithëse një mbështetje e tillë në vetvete nuk zgjidh pengesat me të cilat ballafaqohen në zbatimin ose sigurimin e teknologjisë. Për të trajtuar këto sfida, 45% e të anketuarve thanë se po vendosin pajisjet IoT në një rrjet të dedikuar si një mënyrë për të adresuar rreziqet e sigurisë. Rreth 46% kanë raportuar se po i shtojnë sistemet e brendshme të trajnimit për të gjithë fuqinë punëtore të tyre për të përmirësuar efektivitetin e pajisjeve IoT dhe për të zvogëluar problemet potenciale për shkak të mbikëqyrjes.

Pasi pajisjet IoT janë në vend, siguria vazhdon të jetë prioritet për shumë të anketuar. Rreth 68% thanë se rregullisht rifreskojnë firmware dhe software për pajisjet, 44% kontrollojnë qasjen fizike në pajisjet IoT për të mbrojtur nga hakimi, 35% mundësojnë dekriptimin e të dhënave sipas parazgjedhjes, 26% mbyllin pajisjet kur nuk janë në përdorim, dhe 17% janë duke përdorur blockchain për të forcuar sigurinë.

“Kërcënimet kibernetike ​​vijnë nga kaq shumë drejtime të ndryshme për ndërmarrjen moderne,” tha Zach Butler, drejtor i Botës IoT, në një deklaratë për shtyp. “Shpesh ndryshimi midis kompromentimit dhe sigurisë është duke bërë listën e praktikave më të mira, si duke u siguruar që çdo pajisje ka përditësimet më të fundit të software-it. Hulumtimi ynë tregoi se për fat të mirë ekzekutivët e IoT janë shumë të vetëdijshëm për këtë realitet”.

Shumë liderë të IoT-së janë fokusuar në arsim, pasi 46% e të anketuarve thanë se planifikojnë të trajnojnë punonjësit aktualë për të marrë më shumë role teknike. Punësimi është gjithashtu një qëllim kyç për të ndihmuar në mbështetjen e IoT. Rreth 63% e të anketuarve thanë se planifikojnë të punësojnë punonjës të rinj, 33% janë duke kërkuar më shumë analistë të të dhënave, 30% janë duke kërkuar të mbushin role të tjera teknike dhe 10% kanë planifikuar të punësojnë më shumë punëtorë të largët.

Blockchain ka qenë një buzzword e nxehtë në botën e teknologjisë, megjithëse ka qenë e ngadalshme për të kapur në mesin e bizneseve. Një studim i Gartnerit nga viti 2018 zbuloi se 77% e CIO-ve të anketuar thanë se organizata e tyre nuk ka interes në teknologjinë e blockchain dhe nuk ka plane për të hetuar apo zhvilluar atë, ndërkohë që vetëm 1% kanë thënë se kanë miratuar blockchain. Me anketën Botërore të IoT-së, liderët e IoT u ndanë në lidhje me përfitimet e Blockchain. Rreth 29% thanë se e shohin blockchain-in si një mënyrë efektive për të rritur sigurinë, ndërsa  29% thanë se nuk panë ndonjë përfitim për ta shpërndarë atë në organizatat e tyre.

5G ka qenë një tjetër teknologji e parë shumë në lajmet e kohëve të fundit. Por vetëm 41% e të anketuarve thanë se do të përdorin pajisjet IoT në një rrjet 5G këtë vit nëse është në dispozicion. Rreth 37% thanë se janë duke adoptuar një qasje të pritjes dhe shikimit me 5G, ndërsa 22% kanë thënë se nuk përdorin rrjetet celulare për vendosjet e tyre IoT.

Të anketuarit në anketim përfshinin liderët e IoT në një sërë industrive dhe sektorësh, duke përfshirë prodhimin, telekomin, kujdesin shëndetësor, shitjen me pakicë, ndërtimin, zinxhirin e furnizimit dhe logjistikën, naftën dhe gazin / energjinë, qeverinë, transportin dhe bujqësinë.

PËRGJIGJU

Ju lutem shkruani komentin tuaj
Ju lutem vendosni emrin tuaj këtu